Canvas is not supported in your browser.

Trends

Welkom in de wondere wereld van Chinese Apps !

Het dagelijkse leven van de Chinezen zit helemaal verweven met apps! Zitten er apps bij die ons verblijf, als enthousiaste China reiziger of regelmatige 'China frequenter', in het Rijk van het Midden faciliteren en cooler maken? Jawel!

App 1  WeChat 微信 “Micro bericht”           

Dè App van alle Chinese apps in China, China’s Super App!

Stuur je vandaag de dag een Chinese kennis een mailtje, dan kan je een week wachten op een antwoord. Stuur je echter een WeChat berichtje, dan heb je binnen de minuut een reactie!

Berichten, foto’s en filmpjes sturen; een gesproken bericht achterlaten; groeps- en videogesprekken voeren, het delen van ervaringen met vrienden in ‘Moments’; mensen zoeken in je nabije buurt. Evident dat WeChat een marketing tool bij uitstek is. Whatsonweibo formuleert het als volgt: “WeChat is gewoon Skype, Viber, Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter, Line tezamen!”.

Zelf ben ik, ietwat stiekem dan, fan van het shaken. Onder het item Discover kies je Shake, je schudt met je mobieltje en binnen enkele seconden kom je in contact met iemand in de wereld die net op hetzelfde moment zijn/haar mobieltje schudde… Zot zalig, toch? 

Eveneens onder Discover, ga je nu verder naar Scan en Translate. Hier kan je teksten in het Chinees scannen en terstond krijg je een Engelstalige geschreven vertaling!

Je wil ook een eigen WeChat account? Bekijk dit dan even: https://www.youtube.com/watch?v=goBt6IjZMhs

App 2 YouDao 有道翻译官 "Has the way"

In de vertalertoepassing van de app You Dao kies je van ‘Dutch’ naar ‘Chinese’. Via ‘Voice’ spreek je teksten Nederlands in een hoor je onmiddellijk de Chinese vertaling. Handig voor dagelijkse communicatie met je Chinese medemens ter plaatse.

App 3 Pleco “Vis”

Pleco is een erg populair, bijzonder degelijk en uitgebreid woordenboekapp Engels-Chinees. Je hoort de uitspraak van de naar het Chinees vertaalde lettergrepen, woorden en zinnen; je ziet de Chinese karakters in beeld geschreven worden; je schrijft zelf karakters op het scherm. Zo handig!

Via het icoontje van een computerklavier: je tikt in de balk bovenaan een Chinese lettergreep of Chinees woord in onze letters, bijvoorbeeld ‘ni’. Je klikt op ‘done’ waarop alle Chinese woorden verschijnen die met deze klank overeenkomen. Je klikt op het woord dat je zoekt. Je ziet de vertaling met mogelijke samenstellingen en voorbeeldzinnen; je klikt op ‘Stroke’ en ziet voor jou hoe het karakter trek per trek wordt geschreven. Via het geluidsicoontje hoor je de juiste uitspraak. Je doet hetzelfde maar voert nu een Engelstalig woord in, je ontvangt de verschillende vertalingen.

Via het icoontje van een penseel: Je tekent zelf (of een Chinees doet het jou voor) een Chinees karakter op het scherm en ontvangt de mogelijke vertalingen enz.

Via het icoontje van een microfoon: Je spreekt een Chinees woord in en je krijgt in ruil de Chinese karakters van het uitgesproken woord enz.

App 4 Metroman

In grote steden over de hele wereld is mobiliteit een issue. Dit is niet anders in China. De stadsmetro reikt er een oplossing aan, en de app Metroman zorgt voor een vlot metrogebruik.

In de app Metroman vind je het metroplan van 37 Chinese steden, van de 705 km lange metro in Shanghai tot de 17 km in de stadskern van de stad Urumqi. Je bedient de app in 11 verschillende talen met een zoekfunctie om van metrostation A naar B te reizen op dit eigenste tijdstip. Op het stadsplannetje van de omgeving rond elk metrostation vind je restaurants, hotelaccommodatie, cinema’s en pittoreske plaatsjes. Je vindt er nog de openingsuren van alle metrostations, en zelfs het Chinese spoornetwerk krijg je er zomaar bij.

Tenslotte bekijk je nog de situering van de verschillende uitgangen per metrostation, helemaal geen overbodige informatie voor wie al eens de verkeerde exit uitging en zo een afspraak miste of de weg totaal kwijt geraakte.

Downloaden die Metroman om off-line te gebruiken!

App 5 Didi 滴滴 “Drup Drup” (of ook wel ‘Tuut Tuut’ kindertaal om de auto -claxon- na te bootsen)

De traditie om een Chinese taxi te ‘slaan’ – wenken aan de kant van de weg – is stilletjes aan het verdwijnen. Je roept tegenwoordig een taxi – over heel China maar ook al in Australië, Brazilië, Chili, Colombia en Japan - door via de Didi app (Chinees, maar ook in het Engels) je bestemming in te voeren en alzo een chauffeur in de dichte nabijheid te contacteren.  Je ziet op je scherm alle taxi’s in de buurt tot er ééntje ingaat op jouw opdracht en in jouw richting begint te rijden. Meestal gaat het slechts om enkele minuten voor de wagen pal voor jou aankomt! Snel, praktisch en verdorie goedkoop. Zorg er wel voor dat je een eigen Chinees lokaal nummer hebt.

Privé personen brengen jou tot aan je bestemming met DiDi Express (zelfde dienst met hogere kwaliteit heet Didi Premier); alle officiële taxi’s roep je via DiDi Taxi; de lichtblauwe DiDi fietsen zijn er om te delen en dan heb je nog DiDi Foodie (restaurantbestellingen aan huis) en DiDi Financial Solutions ….

Er doen geruchten de ronde dat DiDi bijna klaar is om ‘s werelds allereerste zelfrijdende taxi te lanceren…

App 6 Meituan Dianping 美团点评 “De mooie groep die commentaar geeft”

Meituan Dianping wordt in China beschouwd als hèt super platform, de grootste Chinese marktplaats! Het komt tegemoet aan alle noden van de gebruiker: Leverancier van voeding; doorgedreven verkoop rond bioscoop tickets; restaurant recensies + kortingsbonnen; groepsaankopen, maar ook bike-sharing. Zo vind je er alles wat met Reizen en Lifestyle heeft te maken en dat allemaal op slechts één platform. Het ultieme gebruiksgemak maakt dat consumenten blijven hangen waardoor Meituan Dianping zo succesvol kan zijn op zovele domeinen.

Meituan Dianping kondigde recent de lancering aan van een wagentje zonder chauffeur, een AI gedreven robot die in staat is een restaurantbestelling op te halen en te leveren langs een optimale route om de snelste levering te verzekeren.

 

Lees ook

1. China Perceptie

Hoe wij, Westerlingen, naar China kijken... van rariteitenkabinet naar respect!

http://www.chinainkling.com/content/China_Perceptie.pdf

 

2. China en Vlaanderen clashen

De interculturele clash start vanuit een verwijt - de ene cultuurgroep verwijt de andere - dat aanleiding geeft tot ernstige wrevel.  Het waarnemen van deze wrevel door beide partijen is de eerste stap in een beter begrip van elkaar, de 8 specifieke 'wreveldomeinen' tussen van Vlaanderen en China.

http://chinainkling.com/content/accurate-China-Communicatie.pdf

 

3. China in 1984

De Chinese Tijd van Toen of hoe een jonge Vlaming in 1984 voor het eerst voet aan Chinese wal zet:  http://chinainkling.com/content/Die_Chinezen_In_onze_tijd_van_toen.pdf