Canvas is not supported in your browser.

Chinees Nieuwjaar

De ratten rollen hun matten uit

Ik zou een sfeerartikel schrijven over hoe de Chinezen hun jaarlijkse hoogmis, het traditionele Lentefeest, vandaag de dag nog steeds ten volle beleven.

Ik zou het hebben over hoe een traditionele feestdag in China het land opnieuw weer in beweging zet. Je ziet iedereen van her naar der hossen, de woonst opfleuren, geld verzamelen in rode enveloppes, een typische overvloedige oudejaarsavondmaaltijd in mekaar ‘kneden’, de fel bekeken tv oudejaarsshow meepikken. Dat allemaal om het Varken uitgeleide te doen en de Rat gauw binnen te laten.

In het Chinese straatbeeld is het schichtig diertje overal aanwezig. De Rat is het eerste dier van de Chinese dierenriem. Karakterieel worden de Ratten intelligentie, alertheid en charme toegeschreven. Het zal je niet verwonderen dat de Chinese dierenriem een hele zaak voorspellers aan het werk zet. Overigens, welk dier ben jij? En wat een beest is jouw partner wel? Lees gerust eens wat jullie beider match betekent naar Chinese maatstaven. Het Net staat er bol van. In je diepste innerlijke zelf wil je er eigenlijk sowieso meer over weten. Geen nood, we vertellen het niet verder. www.happinez.nl/astrologie/wat-jouw-chinese-jaardier-over-je-persoonlijkheid-zegt/

Ik zou nog meegeven dat Chinezen 7 dagen vrij hebben tijdens het 15-daagse festival en dat bedrijven normaal gesproken gesloten zijn tijdens deze feestdagen. Tot groot jolijt en trots van de inlanders raakt de rest van de Wereld meer en meer in de ban van China’s Nieuwjaar. De Belgische voetbalhelden Eden Hazard, bij Real, en Lukaku, bij Inter, glijden intussen op het Net mee op de Chinese cultuurgolf. Het hele Inter-team speelt dit weekend zelfs met truitjes met de spelersnaam op de rug in het chinees!

En tenslotte zou ik op zoek gaan naar Chinezen die niet naar het ouderlijk huis terugkeren om Nieuwjaar te vieren. Zij die er gewoon geen zin in hebben: “Heel de familie zal haar ontgoocheling niet kunnen wegsteken, omdat ik ook dit jaar als 25-jarige opnieuw geen boyfriend kan voorstellen.”. Of de generatie van de Na90’ers voor wie werken tijdens de Chinese jaaromwenteling erg ‘in’ is: “Wij werken om de andere mensen te laten genieten van een mooi Oud op Nieuw. En met dat extra geld zullen we onze Grote Droom, verschillend voor ieder van ons, kunnen realiseren.”

Neen, ik ging er nooit van uit, dat er dit jaar Chinezen zijn die gewoon niet mogen huiswaarts gaan. In een maatschappij waar Thuis en Familie samen rond de Tafel, eenvoudig maar puur geluk betekent, moet dit ongelooflijk veel pijn doen…, Wuhan, komaan, volhouden!